Bijzondere bouwwerken Pientere Peuters

bijzondere bouwwerken pientere peuters

Bijzondere bouwwerken

In Holland staat een huis, in Holland staat een huis… Samen zongen we dit lied om in de stemming van de bijzondere bouwwerken te komen. Logisch natuurlijk dat de kinderen nog niet van de Taj Mahal of de Chinese muur hadden gehoord maar dat was ook niet de insteek. Het ontdekken dat er van die bijzondere gebouwen bestaan spreekt bij de kinderen tot de verbeelding. Een bouwwerk hoeft dus niet standaard te zijn en dit daagt de kinderen uit om zo vrij te durven zijn om te ontdekken wat zij zelf leuk zouden vinden om te maken.

Volgende week gaat het over je eigen huis bouwen en daar hadden we vandaag al mooi een voorproefje op. Met suikerklontjes konden de kinderen zich heerlijk uitleven om hun eigen unieke bouwwerk te construeren. Allen waren zeer geconcentreerd bezig om die mooie rechte blokjes zo vast te lijmen dat het precies een kunstwerk werd, zoals Louise de hare noemde of een echte Alexander te maken en hier met een brede glimlach naar te kijken. Jade had al weleens van de Eifeltoren gehoord en deze waarschijnlijk gezien op een afbeelding en had haar eigen Jade IJfeltoren gebouwd. Er ontstond een serene sfeer omdat ze zo vol concentratie bezig waren in een ritme van lijm aanbrengen, blokje neer leggen en kijken waar de volgende moet komen.

Jade had ook weleens van piramides gehoord maar dat beest dat ervoor lag zag er wel een beetje gek uit! We bekeken verschillende bouwwerken en letten dan vooral op de vorm of hoe groot dat wel niet was. Alexander probeerde al springend aan te geven dat de Eifeltoren wel bijna tot het plafond kwam. ‘Nog hoger’, hoorde ik Jade zeggen. De kinderen kennen flats maar de krabbende wolken niet. Of hoe heette het ook al weer vroeg Louise zich af. Geweldig, het was iets met wolken en krabben inderdaad. Er werd volop met de rietjes gebouwd, verzonnen, opnieuw gebouwd totdat Alexander had bedacht dat het pizza’s waren en ik ze mocht opeten. ‘Wel allemaal juf Yvonne’, want dan krijg je ook yoghurt. Oei dat was best veel maar gelukkig kreeg ik wat hulp van Jade ondanks dat ze mij toch ook heel streng toekeek en –sprak dat ik mijn bord helemaal leeg moest eten!

Bijzondere bouwwerken kunnen van alles zijn en dat was vandaag ook zo leuk om te ontdekken. Niks geen standaard werk maar langzaam bouwen aan je eigen bouwwerk door te doen, te oefenen en te ontdekken. Dan wordt het vanzelf iets bijzonders.

namen zijn fictief