Zwaartekracht

zwaartekracht en stuiterbal

Zwaartekracht, dat was wel even lastig uitleggen vonden de meeste kinderen. Of was het gewoon de kracht van de zwaarte. Hoe zwaarder het voorwerp hoe harder of sneller het naar de aarde toegetrokken zou worden. We namen de proef op de som en ontdekten, we konden het overigens maar nauwelijks met het blote oog zien, dat het gewicht er niet toe deed. Hoe kwam dat nou? In de tweede groep wist 1 van de meisjes te vertellen dat het iets met lucht te maken had en wrijving en met wat nieuwe gedachten en hypotheses kwamen ze er toch uit. Ze wilden ook graag even de proef met het zilverfolie doen om vast te kunnen stellen of hun theorie ook zou kloppen! Prachtig hoe van de ene vraag er meer vragen kwamen, antwoorden ontstonden, redenaties geformuleerd werden en er toen een conclusie uit kwam.

De bal zilverfolie viel natuurlijk veel sneller naar beneden dan ons eigen gevormde schoteltje. Het is niet het gewicht maar de vorm die voor de snelheid van het vallen zorgt. Veroorzaakt door de wrijving met de lucht. We deden nog meer proefjes, voelden hoe het voelt als je op de zon een sprong van 1 meter zou willen maken en maar 3 cm. verder kwam en je inbeelden hoe het zou zijn om dan op de maan een sprong van 6 meter te kunnen maken.

We maakten van wol een vilten jasje om de stuiterbal heen en o, o, wat moet je dan toch eigenlijk stiekem goed op letten om de wol precies datgene te laten doen wat jij graag wilt. Proberen en ontdekken hoe moeilijk of makkelijk iets je afgaat en ook nog even bij je buren kijken is soms best een klusje. Kun je tevreden zijn met wat je gemaakt hebt, hoe je het gedaan hebt, misschien wel voor de eerste keer nl. en ontdekken dat het soms anders uitpakt dan je van te voren had bedacht. Allemaal thema’s die stiekem de hele middag aan bod komen zonder dat we er echt mee bezig zijn.

‘Eh, juf wat heeft die stuiterbal nu te maken met de zwaartekracht?’, werd ons gevraagd vlak voordat we klaar waren. ‘Goeie vraag, zou iemand kunnen proberen dat te beantwoorden?’. Er werd hard nagedacht, ‘omdat ie stuitert’ of ‘gewoon omdat jij dat leuk vond om te maken’. Ook hier was de tactiek vragen, doorvragen, redeneren en conclusies trekken. Rubber, stuiteren, elastisch, heen en terug op de grond. Het kwam allebei voorbij. Mooi iets om over na te denken en uit te proberen als je thuis bent. En hoe komt het dat de stuiterbal, ondanks de zwaartekracht, weer omhoog kan stuiteren uit zichzelf?

Annet van de Rhee kwam vandaag invallen voor Bianca. Het was een hele fijne samenwerking en we hopen dat Annet nog eens kan komen als Bianca of ik zelf niet kunnen.