Mentale kracht

Wat zou jij willen als je een stofwisselingsziekte had? Een ziekte die ervoor zorgt dat je spieren niet optimaal kunnen groeien en je bovendien vaak koude handen en voeten hebt? Zou je dan ook niet het liefst de kracht van een olifant hebben? Van die stevige poten om de wijde wereld in te trekken? De jongen die deze olifant stukje bij beetje heeft opgebouwd uit de kleurige bijenwas wilde deze het liefst van echte klei maken. Maar echte klei uit de aarde vraagt veel kracht om te bewerken en is bovendien koud.

Door de stofwisselingsziekte was hij kleiner en fijner van postuur dan zijn leeftijdgenoten. Je kunt je voorstellen dat je je daardoor ook onzekerder kunt voelen, minder stevig in je lijf.

Wanneer een kind kiest voor het in beeld brengen van zijn lievelingsdier zegt dat tegelijk ook veel over hem. Zoals bij deze jongen, de wens om ook sterk te zijn, mee te kunnen doen met leeftijdsgenootjes in het spel op het schoolplein. Maar wat deze jongen ook bezat, en waar hij zich niet zo bewust van was, was de mentale kracht van de olifant. Met veel doorzettingsvermogen, innerlijke kracht, ideeën om de bijenwas zachter en warmer te krijgen en de moed om door te gaan, ook als hij het even niet meer zag zitten, kreeg deze held het voor elkaar om zijn eigen dier zelfstandig gestalte te geven. Het mooiste geschenk dat hij zijn dier daarbij heeft gegeven is de frisgroene leefomgeving. Een vruchtbare plek met een stevige boom om bij te kunnen schuilen. En zonder dat zouden wij het allemaal, net als de olifant, niet redden.