De drang om door te gaan

 

Als je op zeer jonge leeftijd bent misbruikt voel je je niet veilig in je eigen lichaam. Het is geschonden door een ander die daar geen zeggenschap over had. De gezonde ontwikkeling heeft niet op gang kunnen komen of is gestagneerd, wat inhoudt dat je je lijf niet goed leert kennen en zelfs soms wantrouwt vanwege de ongewilde reacties die het geeft. Wanneer je dan als 6-7 jarige bij een hulpverlener komt ben je bang, onzeker, zonder geen of weinig zelfvertrouwen en is het doodeng te leren om vertrouwen te krijgen in deze vreemde persoon. Het kost ontzettend veel tijd, geduld, doorzettingsvermogen en bovenal heel veel moed. Je wordt uitgedaagd om als het ware je eigen draak, jouw eigen angsten, in de ogen te durven kijken.

De metamorfosereeks van de vlinder vertelt het verhaal van een zeer moedige jongen die zijn draak tegemoet trad en in de ogen durfde kijken. Niet zonder slag of stoot, erger nog, de fysieke klachten die hij had werden in eerste instantie erger en heftiger dan voorheen maar daarna, na ‘het gevecht’, overwon hij langzamerhand zijn draak en kon zijn lichaam ook weer tot rust komen. Hij overwon ze, vergat ze niet maar leerde om te zien dat hij op een andere manier met die alles verlammende angst om kon gaan. Hij kwam bij mij als een kwetsbaar eitje, leerde door het daadwerkelijk DOEN van allerlei oefeningen om om te gaan met zijn gevoelens en emoties. En langzaam maar zeker ontpopte hij zich tot een prachtige vlinder die klaar was om op eigen kracht uit te vliegen.