Fantastische zeedieren

fantastische zeedieren

Haaien, schildpadden, zeepaardjes, kwallen, zand dollar, zee-egels, dolfijnen en ga zo maar door. Er zijn teveel dieren in de zee om op te noemen.

In de jongere groep spraken we ook over koraal. Hoe weten we nu dat dat dieren zijn en geen planten? Mmm, daar moest even over nagedacht worden maar het antwoord bleef uit. Een mooie vraag om thuis eens op te zoeken. 1 van de kinderen had een heuse zand dollar mee. Het leek veel op het ‘skelet’ van een zee-egel maar dan veel platter. De eigenaar vroeg zich peinzend af waarom er nu een ster op te zien was en wat dat inhield. Sommige kinderen wilden graag ook een zeedier uitbeelden. Een sidderaal die al sidderend en kronkelend over de vloer schoof. Een schildpad met bolle rug en flippers die hem langzaam voort bewogen en een ‘gewone’ vis die door de zee zwom.

We bekeken ook nog middels een proefje hoe het mede komt dat de haai zich zo razendsnel door het water kan bewegen ondanks dat hij zo zwaar is. Het had iets te maken met zijn lever, die is groot en bestaat voor een groot deel uit een olie-achtige substantie en dat… konden we zien, kan goed drijven!

Toen de opdracht kwam begonnen alle kinderen vrijwel direct hun idee uit te bouwen. Sommigen alleen, sommigen met z’n tweeën. En ondanks dat we van te voren hadden besproken hoe je nu het beste kunt beginnen. Waar begin je, hoe bouw je het op en hoe kun je goede verbindingen maken was het toch nog best lastig om dit in praktijk te brengen. De kinderen waren toegewijd bezig, probeerden zoveel mogelijk hun ideeën ook uit te werken, werkten samen, overlegden en probeerden de verschillende onderdelen aan elkaar vast te maken. Ook werd goed nagedacht over elektra, schoon en drinkbaar water in huis en hoe je je huis het best kunt verankeren. Er kwamen veel originele ideeën naar voren en werden er ook delen aan elkaar bevestigd zonder lijm maar met sate-prikkers. Niet alleen het zelf maken helpt je op nieuwe ideeën te komen maar ook het zien hoe de ander het doet helpt je verder om je eigen huis stabiel te maken.