Kunstzinnige therapie

Wat is kunstzinnige therapie?

Het klinkt misschien ingewikkeld maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Door met verf, potloden, klei, steen wol of bijenwas te werken stap je direct in de ervaring. Door het uitvoeren van opdrachten die ik aanbied krijg je inzicht in de manier waarop je handelt tijdens bepaalde situaties. Betrek je dit op je hulpvraag dan wordt vaak snel helder wat je nodig hebt om hier antwoord op te kunnen krijgen. De verschillende materialen vragen steeds iets anders van je. Klei laat zich alleen goed vormen wanneer je kracht gebruikt maar wil je scherpe lijnen, punten of detail aanbrengen dan moet je met zorg te werk gaan. Net als in het ‘echte’ leven.

Voor kinderen is dit een prachtige manier om zonder woorden (het bewustzijn) uitdrukking te geven aan hun gevoelens. Maar… er is niets leukers en interessanters dan met je bewustzijn ineens te ontdekken waarom ‘juf’ Yvonne je een hol of fundament laat boetseren met de klei. ‘Dat voelt veilig en lekker stevig, net wat ik nodig heb’, straalt een onzeker meisje mij plots met grote ogen aan. En daar word ik dan ook blij van.

Door het inzetten van gerichte kunstzinnige oefeningen kan het kind met plezier ervaringen opdoen die tot succes leiden en zo ook nieuwe vaardigheden opdoen of versterken. Hiermee wordt niet het eindresultaat maar het procesmatig werken tot doel gesteld.

"Het is een fijne en heldere manier om te werken aan jezelf. Het geeft onverwachte ontdekkingen en diepgang"

"Ik vind dit prettiger dan praten alleen. Je kunt je gevoelens letterlijk handen en voeten geven"

"Het was voor mij een uitdaging om eens niet met praten en via het hoofd een vraagstuk te benaderen"

"Ik heb er echt van genoten. Toch ben ik denk ik iemand die soms wat te nuchter in het leven staat en wellicht te weinig open voor deze manier van 'praten'. Daar is nu natuurlijk wel wat verandering in gekomen; eye-opener"

"Ik ervoer het als Praten via je handen; fijn bezig zijn met wat diepgang, creatief zijn hoeft niet, wel openstaan voor gevoel. Door creatief bezig te zijn ontdekken wat voor gevoel het bij me teweeg brengt. Soms verwonderd zijn door hetgeen ik maakte. Rust vinden in het creatief bezig zijn.

"Je kunt d.m.v. creativiteit zoals tekenen, schilderen of boetseren een heldere kijk krijgen op situaties in je leven die je zou willen veranderen"