Walvissen Pientere Peuters

walvissen pientere peuters

Grote, kleine en gigantische heb je ervan. Stan wist mij te vertellen dat dolfijnen ook walvissen zijn. ‘En waar kun je dat aan zien?’, vroeg ik hem. ‘Hij heeft een gat op zijn kop!’, antwoordde hij. Wat dat verder precies voor functie had bleef even in het midden.

We ontdekten later dat de walvis dat gat gebruikt om uit te ademen. De blauwe vinvis is de aller grootste en kan zo lwalvissen pientere peutersang worden als 3 bussen achter elkaar. de kinderen renden daarop door de zaal om te kijken hoe lang dat dan wel niet was. Jet wilde heel graag het boek bekijken en schoof daarvoor steeds een beetje dichterbij waardoor de anderen het niet meer goed konden zien. Ze werd hierop door hen aan gesproken wat voor Jet zichtbaar nog niet als gewoonte was ingesleten. Ik schoof haar steeds weer een stukje naar achteren. Naarmate de ochtend vorderde schoof ze nog steeds wel dichterbij maar ze kon daarna ook een heel kleine beweging terug maken. De wil om gehoor te geven aan dwalvissen pientere peuterse groep was er duidelijk, nu nog uitvoeren.

Er zijn nog meer dieren in de zee zagen we al spoedig. Haaien, inktvissen, schildpadden, er werd verwoed met de dieren gespeeld. Het om de beurt spelen en de dieren af en toe af staan aan de ander gaat de kinderen over het algemeen heel goed af. Oog en gevoel hebben voor elkaars behoeften is bij de kinderen al sterk ontwikkeld. Dat neemt niet weg dat je ook je eigen behoeften mag vervullen en mag zeggen dat jij er ook graag mee wilt spelen.

Er zijn walvissen die echte scherpe tanden hebben zoals de dolfijn en de orka. Maar er zijn ook walvissen die een soort van lange haren in hun bek hebben. Een paar kinderen keken met opgetrokken neus naar het plaatje in het boek! Geen echte haren natuurlijk, het worden baleinen genoemd die als een zeef dienen. De walvis neemt een enorme hap zeewater in zijn bek, sluit ‘m dan en perst vervolgens het water weer naar buiten. Alle opgeslokte beestjes blijven dan achter de baleinen hangen en deze slikt de walvis vervolgens door! Mmmm, heerlijk!

walvissen pientere peuters

Walvissen zijn zoogdieren wat betekent dat ze geen eieren leggen maar levende baby’s ter wereld brengen en zij bij hun moeder melk drinken. Walvissen hebben longen waardoor ze steeds naar boven moeten om lucht te happen. Ze hebben geen schubben zoals vissen maar een heel gladde huid. We ontdekten dat de mannetjes walvissen echte zangers zijn om de vrouwtjes te lokken. Dat alle walvissen goed kunnen horen maar dat ze geen goede ogen hebben. En, ze hebben ook blubber. De kinderen vroegen zich af wat dat zou zijn. Zal het warm of koud zijn in de diepe oceaan? Hierop werd enthousiast gereageerd, ‘heel koud’, riepen Stan en Jade. ‘Maar soms is de zee warm’, zei Louise. Ja dat klopt maar omdat de meeste walvissen naar koude zeeën gaan om eten te zoeken hebben ze hun blubber nodig anders bevriezen ze. ‘Hun vet’, riep Stan. Ja, zo blijven ze lekker warm.

We visten met z’n allen om de beurt de vissenkom leeg waarbij er door Alexander werd opgemerkt dat sommige magneetjes niet zo sterk waren! Hij wilde later heel graag een walvis vouwen. Ook Louise en Jet kwamen aan tafel om een walvis te vouwen en misschien ook wat in te kleuren. ‘Hij is echt heel mooi geworden’, verzekerde Alexander me nog voordat hij naar huis ging.

Namen zijn fictief