Seizoenen Pientere Peuters

De seizoenen zijn jaargetijden, tijden van het jaar. Tijdens iedere tijd van het jaar is de temperatuur anders. In de winter is het koud en in de zomer is het warm. Lente en herfst zijn misschien wel even koud of juist even warm! In de lente komen er allerlei bloemen uit de grond, we hebben er ook over gezongen. De bomen krijgen weer blaadjes en de vogels zijn druk bezig om hun nest te bouwen. In de herfst vallen de blaadjes juist van de bomen en zie je nauwelijks meer bloemen. In de winter doe je warme kleren aan en in de zomer ga je lekker naar het zwembad.

Stan viel zich deze keer een bult en Alexander huilde omdat hij net te laat was om samen met ons het liedje nog eens te zingen. We gingen ook met z’n allen de wc in om het even goed donker te kunnen laten zijn. We deden een proefje met een zaklamp een bolletje, dat de aarde voorstelde en een bolletje die de zon voorstelde. Zo konden we heel mooi zien hoe het nu zit met dag, licht en nacht, donker op aarde. De kinderen wilden zelf ook heel graag met de zaklamp de proef op de som nemen. Wat een plezier om te ontdekken dat ze dat nu zelf konden regelen.

We zaaiden zaadjes, helemaal zelf alles uitgevoerd. En Louise bedacht dat we geen zakjes nodig hadden maar het ‘hoesje’ weer netjes over het bakje konden schuiven. ‘Zo blijft alles goed zitten’, stelde ze vast.


Daarna werden de krukken uit de keuken gehaald om onder, achter, over en tussen door te kunnen kruipen. Als echte wortels van de bomen kronkelden ze door de openingen. Jade geeft iedereen goede aanwijzingen hoe je dat kunt doen en wanneer. Ieder op zijn beurt anders loopt het niet goed. Na de pauze bekeken we de groei van een aardbei op verschillende afbeeldingen en daarna mochten de kinderen kijken of ze de aardbeien in de juiste volgorde konden neerleggen. Ze deden dit in tweetallen. Fantastisch om te zien hoe ze dan samen overlegden welke waar zou moeten. Best heel lastig en het ging ook niet om het juiste eindresultaat maar om samen te ontdekken hoe dat nu toch zit met zo’n vrucht. Daarna konden ze de plaatjes gebruiken om op hun zelf gemaakte seizoenen wijzer te plakken.