Vulkanen Pientere Peuters

vulkanen pientere peuters

Wat zijn vulkanen

Vandaag zouden we vulkanen gaan verkennen. Maar we begonnen, zoals gewoonlijk, met liedjes zingen. Er waren deze keer 2 papa’s, een oma en opa en ‘slechts’ 1 mama! Dat was voor de kinderen heel leuk om te ervaren. Dat papa en opa nu ook weten waar ik heen ga op woensdagochtend. Samen zongen we ieders favoriet waarna ik met de kinderen verder ging kijken en praten over vulkanen. Gretig werd er in het boek gekeken dat ik had mee gebracht. We zagen een slapende vulkaan, een wakkere vulkaan, dat kon je goed zien aan al het lava dat naar buiten stroomde, en er was ook een dode vulkanen. We zagen dat er ook vulkanen in de zee zijn. En wisten jullie dat deze ook kunnen uitbarsten?

Als een vulkaan uitbarst komt er allemaal rook, as en daarna stenen uit de pijp van de vulkaan. ‘Dat doet heel zeer als ze op je hoofd komen’, zegt Stan terecht. ‘En dan kun je ook helemaal kaal worden, dan heb je geen haar meer op je hoofd’, opperde Alexander na een tijdje. De kinderen wisten heel goed dat de lava warm zou zijn. Maar zo heet zodat de stenen zouden smelten was wel heel wonderlijk. Ik had verschillende stenen van vulkanen mee genomen en dat sprak tot de verbeelding. Met 1 steen was wel iets heel geks aan de hand. De kinderen zaten op de grond rond de kan en konden er geen genoeg van krijgen om de witte steen in het water de ‘gooien’ en telkens tot de ontdekking te komen dat deze echt bleef drijven.


Na de pauze maakten we een ‘echte’ vulkaan van klei waarna we een klein proefje deden. Nou ja, klein? De uitbarsting leek toch iets heviger dan ik verwachtte waardoor we allemaal wel een beetje schrokken van het bruisende schuim dat uit de krater kwam. Gelukkig was er niemand gewond geraakt, alleen een beetje nat geworden. Tijdens het schilderen werd deze ervaring mooi verbeeld door de kinderen. Het werd niet zozeer een vulkaan maar het werden de wolken, het stoom, de stof of hete lava van de vulkaan die op het papier verscheen. Het experimenteren met kleuren is een feest. De kinderen ontdekken spelenderwijs wat de verschillende kleuren met elkaar doen. De dynamiek van het individu komt hier iedere keer weer mooi in naar voren.