Het zit in onze natuur Knappe Koppies

het zit in onze natuur

Het zit in onze natuur. Voorafgaand aan deze bijeenkomst was ik al aan het bedenken over hoe we als mensen, dieren of planten zijn, wat onze natuur is, onze aard. Wat we nodig hebben, hoe we goed gedijen en waar we ziek van worden. Fantastisch en tegelijk verwarrend om tot de ontdekking te komen dat Mirjam bedoelde dat we zuinig moeten zijn op onze natuur. Ik moest even omschakelen om van mijn eigen idee af te komen en in het milieu te duiken. Leren aanraken en weer loslaten, durven mee bewegen met elkaar en tot samenwerking komen is wat we als team doen en ook willen overdragen aan de kinderen.

Tijdens het bespreken van het onderwerp milieu kwamen al heel veel aspecten van zuinig omgaan met het milieu naar voren. Het milieu is onze natuur, de bomen, planten en dieren. De glasbak en papierbak zijn de meest bekende oplossingen om beter te zijn voor het milieu. Het glas wordt gesmolten om nieuw glas van te maken en het papier wordt ook weer hergebruikt. Ook plastic wordt door de meesten gerecycled. Zonnepanelen kennen de meeste kinderen ook of een gft bak. Van dat laatste wordt compost gemaakt en daarmee kun je je tuin bemesten weten de kinderen te vertellen.

Voor de creatieve opdracht hadden we de groep in tweeën verdeeld. De groepsopdracht was om samen een milieuvriendelijk dorp te ontwerpen. Beide groepen kwamen vrij snel met ideeën maar terwijl de ene groep ook daadwerkelijk al tekenend alles vorm begon te geven was dit voor de andere groep best nog even zoeken. Glasbakken, papiercontainers, plastic verzamelbakken, elektrische auto’s en zonnepanelen. Het waren voornamelijk de reeds bestaande voorzieningen die aan gedragen werden. De ene groep kwam met ziekenauto’s die op koeienpoep rijden en daar heb je veel koeien voor nodig en dus een boerderij. Er was een sportzaal en veel fruitbomen zodat de mensen gezond blijven. Moestuinen kwamen ook een aantal keer voor en niet te vergeten de fiets zodat je geen auto nodig hebt. Er was ook een vliegveld en de vliegtuigen die hier vertrekken vliegen niet op vervuilende kerosine maar op wind- en zonne-energie.

De andere groep had elektrische auto’s en een trein want die zijn niet zo vervuilend voor het dorp. Ook werd er geopperd dat het behouden van diersoorten goed is en veel bomen bij elkaar voor de zuurstof. Een tuin is fijn om heerlijk in te kunnen rusten. Cato had een groot bouwwerk geconstrueerd wat was begonnen als twee grote windturbines en die uiteindelijk werd omgevormd tot een groot opslaghuis voor elektriciteit.

Bij de tweede groep waren Wietze en Ruben ook al heel voortvarend begonnen en gedurende het ontstaan van hun dorp stemden ze steeds ook af wat de ander aan het doen was. Zo werd het 1 geheel met wel een duidelijke eigen inbreng erin. Er zijn auto’s die niet rijden maar boven de grond vliegen op zonne-energie en tegelijk bomen kunnen planten. En de bomen halen gelijk CO2 uit de lucht en geven ons weer verse zuurstof. Er is een machine die de plasticsoep uit de zee kan opruimen In die zee zwemmen alleen longvissen zodat zij tijdens de opruimactie even aan land kunnen gaan. Bomen die pitjes dragen en weer tot bomen kunnen uitgroeien. Er stond zelfs een ‘telepethator’ zodat dieren die niet in de stad horen hierdoor met een magneet worden aangetrokken waarna de mensen ze weer naar Friesland kunnen brengen waar veel weilanden zijn, en dat is gezond voor ze. In het midden van het dorp is een grote zon met een doorzichtig zonnepaneel dat alle zon opvangt want de energie is nodig voor alle auto’s. Er is een groene milieuvriendelijke lucht en voor de mensen die persé op houten bankjes willen zitten, die kunnen naar de rechter maar die zal hen, d.m.v. het drukken op een knop, naar een ander land laten vliegen waar je wel op bankjes mag zitten.

De meisjes zijn wat behoudender, Coco heeft de vijver in tweeën gedeeld, 1 deel voor de vissen en 1 deel voor de mensen. Een groen huis zodat deze minder opvalt tussen het groen en een speciale prullenbak die ook alle ander vuilnis meesleept in de bak. Er werd gevraagd of de afvalbakken ook van ijzer waren gemaakt, want die zijn milieu onvriendelijk. Nienke zou graag in een tent tussen de dieren wonen waarbij ze de dieren zo min mogelijk tot last wil zijn en ze een beetje opgaat in de natuur. Britt heeft huizen aan zee met zonnepanelen, bij zee schijnt de zon veel, afvalbakken voor verschillende materialen zodat de dolfijnen heerlijk ongestoord kunnen zwemmen in de zee.

Een bijzondere bijeenkomst waarbij er heel veel ideeën geopperd werden, er bij beide groepen aandachtig geluisterd werd naar wat iedereen te vertellen had en er ook kritische vragen werden gesteld of verheldering werd gevraagd over hoe een idee in elkaar stak of wat ermee bedoeld werd. En wie weet wordt 1 van de ideeën een keer werkelijkheid zodat dat kan bijdragen aan een betere wereld.

Namen zijn fictief.