Lachen is gezond Knappe Koppies

Lachen is gezond

Hoeveel lach jij eigenlijk op een dag en wat is dat dan voor een lach? Een glimlach, een schaterende lach of lach je stilletjes in je vuistje? Afgelopen zaterdag hebben we uitgebreid de verschillende soorten lach besproken. Tijdens het uitoefenen van deze verschillende lachen werden onze spieren goed getraind want dat is onder andere wat er met je lijf gebeurt. Je traint de spieren in je gezicht ‘en in je buik’, riep Ruben en spontaan greep iedereen naar zijn buik. Ja inderdaad, als je de slappe lach hebt dan voel je dat extra goed in je buik. Het is bewezen dat je lichaam en gezondheid positief worden beïnvloed door een lachbui. Kortom veel blijven lachen dan blijf je lekker gezond. Voor de twee nieuwe meisjes was het nog een beetje onwennig om al lachend, terwijl we in eerste instantie niet echt hoefden te lachen, toch te lachen. Gelukkig kwamen ze tijdens de oefeningen die we deden wat los en verschenen er gestolen lachjes op hun gezicht. We deden een oefening waarbij 1 kind op zijn rug op de grond lag en het andere kind met zijn gezicht ‘boven’ het gezicht van het liggende kind hing. Heb je zo wel eens naar elkaars gezicht gekeken? Als je zo een tijdje het gezicht van de ander bestudeerd en je ook nog bedenkt dat je kin je voorhoofd is en visa versa dan kruipen er langzaam kriebels vanuit je buik naar je borst en moet je flink je best doen om niet in lachen uit te barsten..

We lazen in het boek dat er tijdens het lachen allerlei stofjes zoals endorfine in je lichaam worden aangemaakt die je een prettige, ontspannen en blij gevoel bezorgen. Ruben wist ook te vertellen dat je hart sneller gaat kloppen en Demi wist te vertellen dat daardoor je bloed ook sneller door je lichaam stroomt. ‘Dan krijg je het lekker warm’, was haar conclusie.

We merkten ook dat onze borst heftiger op en neer gaat als je lacht maar dat je daar niet veel van merkt als je in je vuistje lacht. We hebben nog een kleine lachtherapie sessie gehad van Mirjam maar toen Demi en Sophie begonnen met het vertellen van moppen ging het lachen vanzelf.

Na de pauze hebben we een fopdoosje gemaakt. Toch moeilijker dan verwacht maar alle kinderen begonnen ijverig en toegewijd om dit grappige doosje te maken. Ze hadden allemaal al bedacht aan wie ze dit doosje zouden geven. Daar zat al een enorme voorpret in. Het was lastig om het doosje echt goed vast te lijmen waardoor het ook daadwerkelijk goed in elkaar bleef zitten en het duveltje uit het doosje kon springen. Het huilen stond ons hier af en toe nader dan het lachen maar ook hier bleven alle kinderen hun uiterste best doen om er, als altijd, met een glimlach op het gezicht iets moois van te maken.

Alle namen zijn fictief

Voor het maken van het duveltje uit een doosje kun je kijken op: www.sugarkids.nl/media/2865/duveltje%20uit%20een%20doosje.pdf