Vulkanen Knappe Koppies

Het begin van Knappe Koppies sprak tot de verbeelding. Vulkanen, ze zijn machtig, gevaarlijk maar geven ons ook vruchtbare grond. Zoals de mensheid al eeuwen lang gefascineerd is door vulkanen en de hellingen bewerken om hun gewassen te verbouwen zo intens en onderzoekend waren de kinderen vandaag met dit onderwerp in de weer. Lag de Vesuvius nu in België of was het toch misschien in Italië?

De kinderen kregen boeken om in tweetallen te kijken naar afbeeldingen die hun aandacht trokken en wat ze daar over wilden vertellen of wisten. Stofwolken, magmakamers, bedolven mensen en vrachtwagens maar ook de spectaculaire uitbarstingen die op vuurwerk lijken en de overstroomde dorpen die door aardbevingen veroorzaakt worden trokken de aandacht. ‘Zouden de vulkanen ook kunnen ontploffen?’, vroeg iemand zich af. ‘Nee, dat kan niet’, zei een ander overtuigd. Maar wat bleek, soms komt er bij vulkanen zoveel druk te staan op de gevormde magmakamer (waar alle magma zich verzameld) dat het hele plafond ervan af wordt geblazen. Je krijgt dan een enorme rand, de zgn. caldera en daarbinnen is soms de nieuwe kratermond weer zichtbaar. ‘Wauw, dat is dan net vuurwerk!’, werd er geroepen. ‘Ja, dat moet een enorme knal geven’. Waarna de kinderen de harde knallen van de afgelopen jaarwisseling bespraken en of je dat wel of niet leuk vindt.

Na alle informatie werd er gretig, in tweetallen, aan de eigen vulkaan gewerkt. Overleggen, afstemmen, bijwerken en elkaars werk bewonderen. Een flesje, kranten erom heen wikkelen en daarna een laagje klei er boven op. Het ging in harmonie en overleg, mooi om alle kinderen zo bezig te zien en dan ook te horen overleggen wie van de twee de vulkaan mee naar huis mocht nemen.

En toen kwam het spannende gedeelte, de proef. Eerst een paar druppels afwasmiddel, daarna 6 eetlepels soda en toen even wachten tot iedereen zover was. En dat, . . . was best moeilijk maar . . . dat ging ook heel goed. De kinderen hielden rekening met elkaar en wachtten geduldig af tot iedereen er echt klaar voor was. De spanning was, verwachtingsvol en de eerste vulkaan bruiste vol enthousiasme over zijn krater. De tweede deed het prachtig beschaafd, de derde bruiste van energie en de laatste had wat aanmoediging nodig maar liet van zich zien. Het was een spectaculair begin van de Knappe Koppies in 2017.