Heelal en vallende sterren – Knappe Koppies

expanding universe
expanding universe

expanding universe

Wie denkt dat de sterrenhemel er altijd zo uit ziet heeft het mis. Dat hebben we afgelopen zaterdag ontdekt. We hadden niet verwacht dat het heelal er zo mooi uit zou zien met al die kleuren, vormen en bijna tastbare bewegingen. We vroegen ons af of je er geluiden zou kunnen horen en hoe dat dan klinkt. En wat zijn al die stofwolken en lichtjes die door de lucht zweven?

20161022_163401-2Wat weten de kinderen al veel en ze willen maar wat graag van anderen horen hoe alles in elkaar steekt. Het heelal spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding maar de kinderen wisten heel goed realiteit en fantasie te scheiden. Hilarische momenten toen we ons afvroegen wat er zou gebeuren als wij er niet meer zouden zijn, uitgestorven, net als de dino’s. Dan komen er vast weer andere wezens, met acht benen, een varkenshoofd en kippenpoten. Maar ze wisten ook heel goed dat er een zwart gat kan ontstaan als een ster uit elkaar was geploft en dat dit zwarte gat dan alles kan opzuigen, als een stofzuiger!  ‘Sterren zijn vuurbollen. Daardoor kunnen we ze ’s nachts goed aan de hemel zien en overdag niet omdat ze te ver weg staan’, oppert 1 van de kinderen. En ja, de zon is ook een vuurbal maar die staat zo dicht bij de aarde dat we hem goed kunnen zien en hij de aarde kan verlichten. Ook de zon zal een keer ontploffen maar gelukkig duurt dat nog wel 4 miljard jaar. En wat zouden dan toch vallende sterren zijn? Zijn dat wel echte sterren? We lezen in de boeken dat het stenen zijn maar hoe kunnen deze dan licht geven? Door wrijving, we wrijven allen hard in onze handen en voelen dat ze warm of zelfs heet worden. Sommigen voelen ook dat hun handen gaan tintelen. Deze stenen suizen hard door de ruimte dwars door de dampkring, dat geeft zoveel wrijving dat ze zelfs verbranden. En dat is wat wij op aarde kunnen zien, een lichtstraal die naar ‘beneden’ valt. Hiervoor hebben we echte vuurstenen waarmee de kinderen zelf kunnen ondervinden dat stenen inderdaad vuur kunnen maken.

Na al deze interessante informatie gingen de kinderen enthousiast aan het werk met hun eigen heelal. We hebben een beetje getoverd. Eerst met kaarsvet voorzichtig op het papier druppelen en even laten drogen. Het vet laat geen water en verf door. Daarna worden er nog sterren en planeten getekend met wasco maar ook met de kaars zelf, wel natuurlijk eerst uitgeblazen! Ook dit stoot water af waardoor je het goed blijft zien wanneer je er overheen schildert. Het zelf vorm geven aan informatie die je tot je hebt genomen en deze omzetten in je eigen beelden geeft kinderen de mogelijkheid om te ontdekken dat iedereen innerlijk een andere sterrenhemel voor zich ziet bij het zien van dezelfde platen of het horen van dezelfde informatie. En allemaal zijn ze precies zoals ze moeten zijn.

Het was een ware ontdekkingsreis voor de kinderen maar zeker ook voor mij en Mirjam want ook wij hebben weer geleerd en ons vergaapt aan de betoverende foto’s uit het boek; Expanding Universe. Foto’s genomen vanuit de hubble ruimte telescoop. Een aanrader om eens door te bladeren.

Knappe Koppies is een initiatief van GZ-psychologe Mirjam Hildebrand. Een groepje kinderen in de leeftijd van 6-7 jaar die (vermoedelijk) hoogbegaafd is. Het doel is om deze kinderen uitdagend spel te bieden dat gericht is op het voeden van de behoefte aan kennis en het ontdekken van nieuwe dingen.

Bron foto’s; Expanding Universe foto’s genomen vanuit de ruimtetelescoop Hubble.